Farliga konsekvenserna med att överdosera vitaminer: Nu varnar apotekaren

Skriven av Ida Hansson

Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Det kan bli farligt att ät för mycket vitaminer.

En färsk undersökning utförd av Verian på uppdrag av Apotek Hjärtat visar att en stor del av svenskarna använder olika metoder för att boosta sitt immunförsvar, varav var tredje svensk tar till kosttillskott.

Undersökningen, som inkluderade 2 208 deltagare i åldrarna 18 till 84 år, avslöjar att svenskar aktivt söker efter sätt att förbättra sin hälsa genom kosttillskott och naturliga huskurer som vitlök.

Chefsapotekare på Apotek Hjärtat, Annika Svedberg, poängterar att en näringsrik kost normalt ger tillräckligt med vitaminer och mineraler för ett effektivt immunförsvar.

Hon betonar i en intervju med Nyheter24 att allsidig kost inkluderar antioxidantrika livsmedel som frukt, grönsaker, fet fisk och nötter. För de som utesluter vissa livsmedelsgrupper, som kött och fisk, kan det dock bli nödvändigt att ta kosttillskott.

Svedberg framhåller också vikten av att följa rekommenderade doseringar för kosttillskott för att undvika risk för överdosering och därmed potentiella biverkningar. Speciellt under mörkare årstider kan vissa behöva extra tillskott av D-vitamin.

Ändå, varnar hon, är det viktigt att inte överdriva intaget av kosttillskott.

Överdosering kan vara skadligt, särskilt med fettlösliga vitaminer som A- och D-vitamin som kroppen har svårt att göra sig av med, till skillnad från vattenlösliga vitaminer som C-vitamin, där överskott oftast utsöndras naturligt.

För att undvika biverkningar och säkerställa att man använder kosttillskott på ett korrekt sätt rekommenderar Svedberg att man rådfrågar apotekspersonal eller vårdgivare.

Hennes råd understryker vikten av en balanserad kost och ansvarsfull användning av kosttillskott för att stärka immunförsvaret på ett säkert sätt.