Fick vänta på akuten i 43 timmar

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I går, måndagen den 10 januari gick Danderyds sjukhus upp i förstärkningsläge.

De anställda på Danderyd vittnar om en extrem arbetsbelastning och väldigt långa väntetider för patienterna. Det rapporterar Aftonbladet. 

“Den som väntat längst har varit på akuten i 43 timmar,” säger Olivia Svensson, sjuksköterska och förtroendevald på Vårdförbundet.

Situationen beskrivs som knappt hanterbar för de anställda vilket i sin tur drabbar patienterna.

100-120 patienter besökte under måndagseftermiddagen akutmottagningen. 25 väntade på att få läggas in och enligt de anställda innebär den aktuella situationen att patienterna inte kan få den vård som de faktiskt bedöms behöva.

“Flera av patienterna på akuten har väntat ett dygn eller mer. Den som väntat längst har varit på akuten i 43 timmar," säger Olivia och fortsätter:

"Det är ungefär tre hela vårdavdelningar med patienter som inte får den omvårdnad och medicinska vård som vi bedömt att de behöver när de ligger på akuten och väntar”, säger Olivia Svensson.

Det är inte enbart den höga arbetsbelastningen som påverkar det redan jobbiga läge. Sjukfrånvaron bland sjukhusets anställda är en extra faktor.

På grund av det aktuella läget minskar sjukhuset den planerade vården ytterligare , och vidtar åtgärder för att säkra tillgång till vårdplatser, material etc.