Finland varnar: Enorm risk för kärnvapen och global konflikt

Skriven av Ida Hansson

36 veckor sedan

|

18/09/2023
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Finland varnar nu hela Europa.

Finlands president Sauli Niinistö uttrycker djup oro över den spända situationen i Europa, särskilt med tanke på Rysslands agerande.

I en intervju med The New York Times varnar han för att det inte skulle krävas mycket för att Rysslands krigföring i Ukraina skulle kunna eskalera och sprida sig till andra europeiska länder.

Niinistö pekar på en incident där en rysk drönare nyligen slog ned i Rumänien som en varningssignal.

Han menar att även små händelser kan leda till storskaliga konflikter och att risken för användning av kärnvapen är "enorm".

Presidenten kritiserar också den tyska förbundskanslern Olaf Scholz för att vara för försiktig i sin politik gentemot Ukraina, särskilt när det gäller att förse landet med avancerade vapen.

Niinistö varnar också för att Rysslands president Vladimir Putin är "fullständigt besatt" av sitt hemland och att han gav intryck av att vara "fokuserad och aggressiv" när det kommer till rysk kultur.

Han jämför Putin med Adolf Hitler och menar att världen måste besluta sig för om de vill stoppa Putin eller riskera ett nytt världskrig.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky håller med och säger att hela världen måste besluta sig för om vi vill stoppa Putin eller riskera ett nytt världskrig.

Han menar att Ryssland har förlorat världens respekt och att det är dags att agera nu.