Förändringar i svensk tv: Så påverkas tittarna

Henrik R

44 veckor sedan

|

12/09/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Så påverkas tittarna.

Svensk tv genomgår en omvälvning som redan har märkbara effekter.

TV4:s beslut att skära ner på 100 tjänster och pausa flera populära program som "Let's Dance" och "Talang" har skapat oro både bland tittare och inom branschen.

TV4:s kanaldirektör Fredrik Arefalk förklarade i en intervju att förändringarna är en del av en naturlig utveckling.

Han nämnde att fokus nu ligger på att utveckla TV4 Play, som nyligen slogs ihop med C More. Program som inte presterar bra på TV4 Play kommer att fasas ut gradvis.

En VD för ett framgångsrikt produktionsbolag uttryckte att branschen är under stor press. Streamingjättar som Netflix och Amazon Prime har ökat produktionsbehovet, vilket har lett till högre löner och produktionskostnader.

Dessa kostnader har inte kunnat täckas av intäkter från streaming, vilket har skapat stress inom branschen.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, som också driver produktionsbolaget Nexiko, ser detta som en del av en större lågkonjunktur. De anser att dessa "reningsögonblick" kan vara nyttiga för karriären.

TV4:s digitala satsning kommer att påverka tittarna, särskilt de som är vana vid att se sina favoritprogram på linjär tv.

Det är troligt att fler kända program kommer att drabbas i framtiden. Mattias Bergqvist, Expressens tv-kritiker, tror att tittarna kommer att behöva vänja sig vid fler misslyckanden innan TV4 hittar rätt balans mellan broadcast och digitalt.