Försiktighet krävs: Bank-ID användare måste vara uppmärksamma på ny bedrägerimetod

Henrik R

42 veckor sedan

|

28/08/2023
Nyheter
Foto: Bank-ID
Foto: Bank-ID
Bank-ID användare måste vara uppmärksamma på ny bedrägerimetod

Polisen varnar nu för en ny typ av bedrägeri som riktar sig mot Bank-ID användare. Tidigare har bedragare ringt upp sina offer direkt på deras mobiltelefoner och utgett sig för att vara från banken.

Nu har de dock ändrat taktik och börjat skicka ut SMS istället. Meddelandena påstår att mottagarens Bank-ID håller på att förfalla och uppmanar dem att klicka på en länk för att verifiera och godkänna.

Polisen betonar att bedragarna ofta riktar in sig på äldre personer. De kan även utge sig för att vara poliser och efterfrågar inloggningskoder från målsägandens bankdosa eller Bank-ID.

För att skydda sig mot dessa bedrägerier är det viktigt att inte bli stressad och inte klicka på några länkar. Man bör heller aldrig logga in på sitt Bank-ID eller sin bankdosa på uppmaning av någon annan och aldrig lämna ut några koder.

Polisen är tydlig med att man aldrig ska lämna ut sina personliga koder eller kontouppgifter. Varken banker eller polisen kommer någonsin att fråga efter denna typ av information.

Artikeln understryker vikten av att vara försiktig och uppmärksam, särskilt när det gäller att skydda sina personliga och finansiella uppgifter.