Förtvivlan i Gaza: "En vapenvila är en avlägsen dröm"

Mattias Svensson

6 dagar sedan

|

10/07/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Återupptagna samtal om en gisslanaffär väcker hopp i Israel, men för många i Gaza överskuggas allt hopp om vapenvila av desperation.

Sexbarnsmamman Heba Radi sitter vid en improviserad ugn gjord av rostiga plåtar över en öppen eld. Hennes händer är svarta av sot när hon bakar bröd. Radi och hennes familj bor i ett tält, efter att ha tvingats flytta fem gånger sedan kriget började.

"Varje dag säger vi till oss själva: imorgon blir det vapenvila. Imorgon blir det bättre. Och sedan hör vi igen: allt har skjutits upp. En vapenvila har blivit en dröm, en avlägsen dröm," berättar hon för nyhetsbyrån AP.

Livet har blivit tio gånger dyrare sedan kriget började.

Grundläggande behov som mjöl och rent vatten är ständiga bekymmer för många i Gaza, vilket gör daglig överlevnad viktigare än politik och förhandlingar.

Förlorat hopp

Få människor i Gaza förväntar sig mycket av förhandlingarna längre.

Ahmed Bakeir delar sin frustration med Tagesschau: "Från krigets första månad har vi väntat på förhandlingar varje dag. Men efter två eller tre veckor säger de: ni har misslyckats. Vi har inte längre något hopp."

Bakeir hade packat sina saker, redo att återvända till Gaza City, men när samtalen om eldupphör återigen misslyckades, stannade han i sitt tält.

Förstörelsen i Gaza är enorm, med TV-bilder som visar utbombade byggnader och öde rasmassor täckta av damm.

Rafah-offensiven

Mellanösternexperten Uzi Rabi från Tel Aviv-universitetet antyder att förstörelsen och det militära trycket från den israeliska armén kan vara drivande för förhandlingarna om ett eldupphör och frigivning av gisslan.

"Hamas räknade med röster mot en Rafah-offensiv. Även här i Israel fanns röster som sade att Rafah kunde undvikas. Amerikanerna sa detsamma," förklarar han för Tagesschaus reportrar. "Men Israel insisterade. Rafah blev den avgörande faktorn som Hamas förlorade."

Förra veckan drog Hamas tillbaka sitt krav på att Israel omedelbart skulle upphöra med all strid som ett villkor för samtalen, utan att förklara varför.

Hamas ståndpunkt

Även om intern kommunikation tyder på att Hamas ledare i Gaza uppmanar sin politiska ledning i Qatar att gå med på ett eldupphör, förblir gruppen offentligt stridslysten.

Abu Obeida, talesperson för Hamas väpnade gren, hävdar att deras militära kapacitet fortfarande är stark: "Under kriget lyckades vi rekrytera tusentals nya stridande. Och tusentals fler är redo och högt motiverade att ansluta sig till oss när det behövs."

Den israeliska armén har ökat trycket på Hamas genom att avancera in i olika distrikt i Gaza City. Hamas varnar för att detta kan äventyra en ny omgång förhandlingar om frigivning av gisslan och ett eldupphör.

För Gazas folk skulle ett misslyckande i dessa samtal vara ytterligare en enorm besvikelse.