Folk är äcklade efter att ha upptäckt vad parmesanost är gjord av

Henrik R

45 veckor sedan

|

01/09/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Folk är äcklade efter att ha upptäckt vad parmesanost är gjord av.

Parmesanost är en stapelvara i kök över hela världen, känd för sin unika smak och förmåga att lyfta olika rätter. Men ostens tillverkningsprocess har lämnat vissa konsumenter förbluffade.

Traditionellt görs parmesan av opastöriserad komjölk, där vassle tillsätts - den vätska som återstår efter att mjölken har koagulerat och filtrerats.

Blandningen värms sedan upp något, och en ingrediens som kallas "kalvlöpe" tillsätts. Det är här överraskningen kommer in för vissa människor. Kalvlöpe är ett enzym som produceras i kalvars magar.

Så i din traditionellt gjorda parmesanost finns det faktiskt delar av en kalvs mage. Denna uppenbarelse har avskräckt vissa människor och får dig verkligen att undra hur människor uppfann hälften av de livsmedel vi köper i första hand.

Någon gång i historien bestämde sig någon för att mjölka kor, koagulera mjölken, göra ost av den och sedan tillsätta kalvlöpe i blandningen.

Även om de tidiga dagarna av livsmedelsvetenskap kan ha varit mycket i "kasta idéer på väggen och se vad som fastnar"-lägret, har det resulterat i några mycket populära rätter.

Parmesanost är en av de mest populära ostarna globalt, även om tillsatsen av löpe innebär att de inte är lämpliga för vegetarianer, eftersom det kommer från djur som dödas för sitt kött. Bönder dödar inte kalvar enbart för deras löpe; det är mer av en biprodukt, men djuret överlever inte processen.