Startsida Nyheter Forskare upptäcker förvånande samband mellan rödvin och huvudvärk

Forskare upptäcker förvånande samband mellan rödvin och huvudvärk

Forskare upptäcker förvånande samband mellan rödvin och huvudvärk
Foto: Shutterstock

Studien har publicerats i tidskriften Scientific Reports.

Just nu läser andra

En ny studie från ett universitet i Kalifornien har avslöjat att en antioxidant som finns i rödvin kan vara orsaken till huvudvärk hos vissa personer efter att de druckit vinet.

Forskningen pekar på att dyrare rödviner, som innehåller högre nivåer av antioxidanten quercetin, kan vara mer benägna att orsaka huvudvärk.

Quercetin, en antioxidant som finns i druvornas skal och som ofta används som kosttillskott för att stärka immunförsvaret, kan i kombination med alkohol leda till illamående och huvudvärk.

Denna upptäckt ger en förklaring till fenomenet ”rödvinshuvudvärk”, som har förbryllat forskare under en längre tid.

Läs också

Studien visar att solkyssta druvor, som får mer sol, producerar mer quercetin.

Detta innebär att exklusiva viner, som ofta görs på druvor odlade i soligare lägen, kan innehålla upp till fem gånger mer quercetin än billigare viner gjorda på druvor odlade i skuggigare områden.

Andrew Waterhouse, vinkemist och huvudförfattare till studien, förklarar att ”en generell tumregel är att billigt rödvin innehåller mindre quercetin än dyrt eftersom de druvorna inte får lika mycket sol som exklusiva druvsorter”.

Denna insikt kan vara användbar för vinälskare som är känsliga för huvudvärk efter att ha druckit rödvin.

Studien har publicerats i tidskriften Scientific Reports och bidrar till en bättre förståelse av hur vissa komponenter i rödvin påverkar människors hälsa.

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: