Forskningen krossar myten: Socker gör inte barn hyperaktiva

Ida Hansson

6 dagar sedan

|

10/07/2024
Nyheter
Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
Trots vanliga föreställningar bland föräldrar avvisar ny forskning tanken att socker gör barn hyperaktiva.

Trots att många föräldrar tror att sockerintag gör deras barn överaktiva, finns det vetenskapliga bevis som motsäger detta.

Emily Sonestedt, sockerforskare vid Lunds universitet och Högskolan i Kristianstad, förklarar att studier inte visar någon skillnad i aktivitetsnivå eller kognitiva förmågor mellan barn som fått socker och de som fått sötningsmedel.

Denna uppfattning bekräftas inte av alla. Vid Årsunda Strandbad, där många familjer samlas, är skepticismen mot forskningsresultaten tydlig.

Jörgen Larsson, en av besökarna, menar att socker ger en omedelbar energiboost som måste förbrukas, vilket resulterar i överaktivitet.

Katarina Franzén, en annan besökare, håller med och lägger till att hennes erfarenheter stödjer tron att socker kan göra barn hyperaktiva.

Dock delar inte alla denna åsikt. Emma Manneteg, en förälder intervjuad av SVT, har inte märkt någon skillnad i sina barns beteende efter sockerintag, även om hon ser till att de inte konsumerar för mycket av det.

En myt

Emily Sonestedt tror att denna vanföreställning beror på föräldrars missuppfattningar. De kanske felaktigt associerar barnens energiska beteende med sockerintaget, när det i själva verket kan vara mer relaterat till den situation barnen befinner sig i, såsom under en fest eller när de får glass.

Hon påpekar att denna myt har hållit i sig sedan studier på 80- och 90-talet utfördes, vilket kan ha bidragit till dess livskraft.