Fredsupprop från Ryssland: Politiker kräver vapenvila

07/12/2023 13:42

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den ryska politikern har upprepade gånger fördömt kriget i Ukraina.

Mest läst idag

Grigori Yavlinsky, en välkänd liberal rysk oppositionspolitiker och ekonom, har framfört en uppmaning om eldupphör i konflikten med Ukraina.

Yavlinsky, som är en framträdande kritiker av Kreml och tidigare ordförande samt flerfaldig presidentkandidat för partiet Jabloko, har upprepade gånger fördömt kriget i Ukraina, enligt Münchner Merkur.

I en överraskande vändning talade Yavlinsky i en intervju med den ryska statliga sändaren RBK.

Enligt det ansedda tankesmedjan "Institute for the Study of War (ISW)" betonade han i TV-samtalet att det ligger i Rysslands intresse att snabbt underteckna ett eldupphöravtal med Ukraina.

Yavlinsky uttryckte också oro över tillförlitligheten i ryska opinionsundersökningar som tyder på ett tydligt godkännande bland befolkningen.

Han tror att dessa kan vara en del av den officiella propagandan från Putins regim.

Inför det kommande ryska presidentvalet 2024 meddelade den 73-årige Yavlinsky sin avsikt att samla in de nödvändiga underskrifterna för att delta.

År 2012 nekades Yavlinsky kandidatur av den ryska valkommissionen, påstås på grund av falska underskrifter, som uppgavs utgöra omkring en fjärdedel av de totalt två miljoner uttrycken för stöd.