Google spelar in din röst utan att du vet om det: Så här inaktiverar du funktionen

Skriven av Mattias Svensson

1 vecka sedan

|

15/05/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Google har en dold funktion i användarens konto som tillåter inspelning av röster, sparade för vidare användning i utvecklingen av ljudigenkänningsteknologier.

Denna funktion involverar inspelning av interaktioner med Google Sök, Assistent och Kartor.

En teknikexpert har dock avslöjat en specifik metod för att stoppa denna datainsamling.

Genom att ändra inställningar under 'Data och integritet' i Google-kontot kan man förhindra att Google får tillgång till mikrofon och kamera, rapporterar Enikos.gr.

Google har en dold funktion i användarnas konton som tillåter teknikjätten att spela in röster och spara dem för andra ändamål. Inspelningarna inkluderar webb- och appaktivitet samt muntliga interaktioner med Google Sök, Assistent och Kartor, vilka används "för att utveckla och förbättra ljudigenkänningsteknologier."

En teknisk expert har nyligen delat en 'fusk-kod', som sägs kunna förhindra att Google loggar aktiviteten på din smartphone.

I Google-kontots 'Data och integritet'-sektion kan användare avmarkera vissa inställningar för att förhindra att Google får tillgång till mikrofonen och kameran.

Så här inaktiverar du Google-inspelningar

Teknikentreprenören Jeffrey Castillo publicerade en video på Instagram som förklarar hur användare kan stänga av denna funktion. Följ dessa steg:

  • Öppna Google-appen och klicka på "Hantera din Google-konto".

  • Välj fliken "Data och integritet".

  • Scrolla ner till historikinställningarna och välj "Webb- och appaktivitet".

  • Avmarkera vid röst- och ljudaktivitet för att stoppa Google från att lyssna.

När denna inställning är inaktiverad, kommer inspelningar av röstinteraktioner med Google Sök, Assistent och Kartor inte att sparas på ditt Google-konto, även om du är inloggad.

Behåller inspelningar

Google har klargjort att inaktivering av denna inställning inte automatiskt raderar tidigare sparade inspelningar, men användare kan när som helst manuellt radera sina inspelningar.

Google hävdar att de enbart lyssnar på delar av samtal för att identifiera "väckningsord", som aktiverar röstkommandon.

Trots detta utgör detta en betydande integritetsrisk. Risken accentueras särskilt om cyberbrottslingar får tillgång till ditt konto eller dina smarta enheter, då de kan lyssna på inspelningar och stjäla information.

Skydda ditt privatliv

För att ytterligare skydda dig själv kan du:

  • Verifiera appar du laddar ner och se till att de kommer från officiella butiker.

  • Granska appbehörigheter för att inaktivera åtkomst till telefonens mikrofon.