I Sverige är de fortfarande lagliga – men i Danmark har nudlarna förbjudits

Ida Hansson

4 veckor sedan

|

13/06/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Danmark slår ner på de superstarka nudlarna.

I Danmark har Fødevarestyrelsen, den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, beslutat att förbjuda vissa superstarka nudlar som blivit populära bland barn och ungdomar.

Anledningen är att chili i stora mängder kan utgöra en risk för framför allt barn och sköra vuxna.

Symptom som sveda, obehag, illamående, kräkningar och förhöjt blodtryck har noterats, vilket ledde till beslutet att dra tillbaka produkterna från butikshyllorna.

Doktor Tracy Ghattas, en expert på området, förklarar att reaktionerna efter att ha ätit för stark mat kan vara dramatiska. Individer blir röda och börjar svettas, och styrkan i maten aktiverar smärtreceptorer i slemhinnorna i munnen, enligt TV4 Nyheterna.

Trots att maten inte är termiskt varm, upplevs den som sådan på grund av capsaicin, ämnet som orsakar smärtan.

När det gäller nudlarna i fråga, som är ungefär två gånger så starka som en jalapeño, uttrycker doktor Ghattas förvåning över förbudet: "De är starka, men inte katastrofalt starka," säger hon och tillägger, "Jag förstår inte riktigt varför de har förbjudits," säger hon i TV4-programmet Efter fem.

Superstarka nudlar har blivit en trend bland ungdomar som utmanar varandra att filma sina reaktioner när de äter nudlarna och sedan dela dessa på Tiktok. Denna trend har nu stoppats av de danska myndigheterna i ett försök att skydda konsumenterna.

För de som ändå vill prova på stark mat ger doktor Ghattas rådet att förbereda sig med mejeriprodukter.