Förvånande besked från Coop: Stänger stor butik

17/11/2023 14:59

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
På grund av ekonomiska svårigheter läggs butiken ner.

Mest läst idag

Coop Syd har meddelat att de kommer att stänga sin stormarknad i Landskrona nästa år.

Anledningen är en långvarig period av ekonomiska förluster och minskad kundtillströmning.

Denna åtgärd följer efter en liknande stängning av Stora Coop i Söderhamn, som också drabbats av lönsamhetsproblem.

Martin Runquist, vd för Coop Syd, uttrycker att beslutet är svårt men nödvändigt för att skydda föreningens ekonomi.

"Stora Coop Landskrona har under en längre tid lidit av stora underskott, vilket skapat en ohållbar situation. Det är tråkigt att meddela detta till våra medlemmar och medarbetare, men det är inte längre ekonomiskt försvarbart att fortsätta," säger Runquist enligt Dagligvarunytt.

Medarbetarna vid Stora Coop i Landskrona har informerats om stängningen, och fackliga förhandlingar pågår. Den preliminära sista öppningsdagen är satt till 30 juni 2024.

Coop Syd AB rapporterade en rörelseförlust på 313 miljoner kronor under det senaste räkenskapsåret, med en rörelsemarginal på -5,7 procent och en soliditet på endast 10 procent.

För att stärka balansräkningen har föreningen sålt fastigheter och stängt sju tidigare Netto-butiker under 2022.

Leif Linde, ordförande för Kooperativa förbundet, har tidigare nämnt att förbundet tillhandahållit en tillfällig checkkredit till Coop Syd för att bland annat förbättra bolagets likviditet.

Trots stängningen av stormarknaden i Landskrona, kommer Coop Syd att fortsätta driva två andra butiker i staden – en Coop och en Xtra.

Runquist betonar att dessa investeringar, tillsammans med onlinehandeln, kommer att säkerställa att medlemmar och kunder fortfarande har tillgång till prisvärd och kvalitativ mat.