Jättebesked från ICA: Stora förändring

Skriven av Henrik R

41 veckor sedan

|

24/08/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Jättebesked från ICA

ICA Vallby har genomfört en betydande förändring för att minska på matsvinnet genom att använda artificiell intelligens (AI). Butiken använder nu en AI-driven app som informerar personalen om vilka varor som är på väg att passera bäst före-datum.

Appen hjälper personalen att avgöra hur mycket priset på de berörda varorna bör sänkas för att kunna säljas. "Vi tänker på miljön, kunden sparar pengar genom att köpa billigare varor, och det är bra för vår ekonomiska vinning," säger butiksinnehavaren Daniel Özer til TV4.

Initiativet har gett mycket goda resultat vid ICA Vallby. På bara två månader har butiken med hjälp av den artificiella intelligensen minskat matsvinnet med omkring 40 procent. Man hoppas även på fortsatt utveckling, då AI:n ska kunna rekommendera vilka varor som bör tas bort på grund av dålig försäljning framöver.

"Vi som jobbar kan ju ha personliga preferenser, att vi gillar en viss vara och därför vill ha kvar den eller att vi tror att den säljer bättre än den faktiskt gör. Med AI blir det mer svart på vitt," fortsätter Daniel Özer.

Matsvinn bedöms fortsatt vara ett stort problem i Sverige, och insatser görs på olika håll för att öka medvetenheten. FN har satt ett mål Agenda 2030 som handlar om att halvera det globala matsvinnet.

I enlighet med FN:s mål har även den svenska regeringen satt upp liknande målsättningar. "Sveriges matsvinn måste minska," framhåller Livsmedelsverket. "Regeringen har beslutat om att Sveriges matsvinn ska minska enligt målen i Agenda 2030. Ambitionen är att hålla ännu högre takt."

Stora insatser kan göras i hushållen för att minska på svinnet. "Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester," förklarar myndigheten.