Jättebesked till svenskar: Regeringen sänker skatten på bensin och diesel

Henrik R

44 veckor sedan

|

07/09/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Regeringen sänker skatten på bensin och diesel.

Äntligen händer det. Från början av 2024 kommer den svenska regeringen att sänka skatten på bensin med 1,64 svenska kronor per liter.

Det positiva beskedet kommer från energi- och näringsminister Ebba Busch från Kristdemokraterna under en presskonferens som hölls på onsdag.

"Vi vet att många familjer har det tufft just nu. Inflationen slår hårt och brett över hela landet", säger ministern. För dem som använder diesel är justeringen inte lika stor, eftersom skatten 'endast' sänks med 43 svenska öre per liter, vilket innebär att den nu ligger på EU:s miniminivå.

Anledningen till skillnaden mellan bensin och diesel beror på reduktionsplikten, en svensk lag som håller företag som säljer bensin och diesel ansvariga för att begränsa utsläppen av växthusgaser.

Från nästa årsskifte förväntar sig regeringen dock att sänka denna reduktionsplikt, vilket särskilt förväntas påverka dieselpriserna.

"Vi tycker att det är rätt och riktigt - eftersom de flesta personbilar är bensinbilar - att vi har extra fokus på bensinskatten", säger Oscar Sjöstedt, som är finanspolitisk talesperson hos Sverigedemokraterna, enligt SVT.