Jamal El-Haj stannar i riksdagen - som politisk vilde

12/02/2024 13:01

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Jamal El-Haj stannar i riksdagen men lämnar Socialdemokraterna.

Mest läst idag

Jamal El-Haj, tidigare en del av Socialdemokraternas riksdagsgrupp, har gjort det offentligt att han lämnar partiet men väljer att kvarstå i sin roll som riksdagsledamot. Det rapporterar Aftonbladet, som även var först med att dela nyheten. 

Denna utveckling framgår av ett brev som han riktat till partiet, ett brev som Aftonbladet har haft tillgång till.

I brevet uttrycker El-Haj sin besvikelse och förklarar sitt svåra beslut: "Att lämna Socialdemokraterna, efter över trettio års engagemang, är bland det smärtsammaste jag har behövt göra i mitt vuxna liv.

Situationen har blivit ohållbar efter att partiledningen uttryckt att de inte längre har förtroende för mig, vilket gjort det omöjligt för mig att fortsätta mitt arbete inom partiet."

Detta uttalande kommer efter att Socialdemokraterna offentligt deklarerat att de saknar förtroende för El-Haj, vilket till stor del beror på hans deltagande i en Palestinakonferens i Malmö under föregående sommar – ett deltagande som stod i konflikt med partiets rekommendationer.

Trots förlusten av förtroende från sitt parti, understryker El-Haj sin avsikt att fortsätta tjäna som riksdagsledamot: "Det skulle inte vara rättvist mot våra väljare eller mot den svenska demokratin att jag lämnar mitt uppdrag. Jag kommer därför att behålla min plats i riksdagen."

Reaktionerna på El-Hajs beslut har varit blandade. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, beskriver hans agerande som "oacceptabelt" och kommenterar, "Den som inte är medlem i Socialdemokraterna kan inte ha någon plats i Socialdemokraternas riksdagsgrupp."

Detta steg markerar en signifikant förändring i El-Hajs politiska karriär, då han nu tar plats i riksdagen som politisk vilde, fri från partibindningar men med en fortsatt ambition att tjäna sina väljare och den svenska demokratin.