Jordbävning drabbar svenskarnas semesterparadis Rhodes

Mattias Svensson

1 vecka sedan

|

09/07/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En kraftig jordbävning skakade den grekiska ön Rhodos, vilket har väckt oro för efterföljande efterskalv.

Enligt rapporter från det danska utrikesministeriet mätte jordbävningen 5,8 på Richterskalan och hade sitt epicentrum syd-sydost om Rhodos.

Epicentrum för jordbävningen identifierades 22 kilometer nord-nordost om Rhodos och 32 kilometer öst-nordost om Symi, nära Marmaris på den turkiska kusten. Händelsen har också väckt oro för potentiella efterskalv i det drabbade området.

Förstå jordbävningens magnitud och frekvens

En magnitud på 5,8 på Richterskalan indikerar en måttlig jordbävning som kan orsaka skador på byggnader och infrastruktur beroende på deras närhet till epicentrum. Jordbävningar av denna magnitud kan kännas över större områden och producera märkbara skakningar.

Grekland, beläget i en seismiskt aktiv region, upplever ofta jordbävningar på grund av sin position på flera förkastningslinjer. Frekvensen av jordbävningar varierar, och vissa regioner upplever mer seismisk aktivitet än andra. Den södra Egeiska regionen, inklusive öar som Rhodos, är särskilt utsatt för jordbävningar.

Lokala myndigheter övervakar situationen noggrant och är beredda att reagera på eventuella utvecklingar, inklusive potentiella efterskalv. Turister och invånare uppmanas att hålla sig informerade via officiella kanaler och följa de säkerhetsriktlinjer som utfärdas av lokala myndigheter.

Medan seismisk aktivitet fortsätter att övervakas uppmanas invånare och besökare på Rhodos att förbli vaksamma och förberedda på ytterligare seismisk aktivitet under de kommande dagarna.