JUST NU: Putin varnar för inbördeskrig

Ida Hansson

35 veckor sedan

|

20/11/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Putin utmanas.

I Ryssland växer spänningarna inför nästa års presidentval. Putin, som har varit vid makten sedan 1999, med undantag för perioden 2008–2012, har bekräftat att han kommer att kandidera för omval.

Hans tidigare konkurrenter har ofta marginaliserats eller förbjudits från att delta i valet, men nu utmanas Putin av en ny kandidat.

Igor Girkin, en tidigare officer och FSB-agent, har tillkännagivit sin kandidatur trots att han för närvarande avtjänar ett fängelsestraff.

Girkin, en känd nationalist, har uttryckt stark kritik mot Putins krigsföring i Ukraina och har varnat för "katastrofala följder" om Ryssland förlorar. Han förespråkar en intensifiering av krigsinsatsen. Det rapporterar den amerikanska tankesmedjan ISW

Girkin har bildat organisationen "The Club of Angry Patriots", som uttrycker oro över Rysslands framtid.

Organisationen fruktar att ett nederlag i Ukraina kan leda till en provästlig kupp och ett inbördeskrig i Ryssland om inte Moskvas insatser på frontlinjen förbättras.

Pavel Gubarev, en medlem i Girkins organisation och tidigare pro-rysk guvernör i Donetsk, har uttalat sig om behovet av en revolution i Ryssland.

Han menar att landet inte kan vinna kriget utan en omvälvning, antingen inom regeringen eller samhället.

Gubarev pekar på oligarker, agenter, etniska maffian och nationalistiska separatister som hinder för en nödvändig reform av institutionerna för att stödja krigsinsatsen.

Girkin anklagas för att ha "misskrediterat den ryska militären" och sitter fängslad för detta.

Hans kandidatur och uttalanden väcker frågor om Rysslands politiska framtid och potentiella inre konflikter.