Kina bygger världens största solkraftverk

Mattias Svensson

1 vecka sedan

|

08/07/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kina har redan tre av världens största solkraftverk, och nu tar landet ytterligare ett stort steg inom förnybar energi.

China Three Gorges Renewables Group planerar att bygga en gigantisk solkraftstation med en kapacitet på 8 gigawatt i Ordos, Inre Mongoliet, till en kostnad av 10,99 miljarder dollar.

Enligt Lenta syftar detta ambitiösa projekt till att förse regionen Beijing-Tianjin-Hebei i norra Kina med hållbar elektricitet.

Förutom solpaneler kommer platsen att utrustas med vindkraftverk, en energilagringsanläggning på 5 gigawattimmar och en koleldad värmekraftstation. Byggnationen är planerad att slutföras i juni 2027.

För närvarande har Kina tre av världens största solkraftverk. Dessa inkluderar Ningxia Tenggeli och Golmud Wutumeiren, som båda genererar 3 megawatt, samt en station på 3,5 megawatt utanför Urumqi, huvudstaden i Xinjiang.

Den sistnämnda, som drivs av Kinas nationella energibolag Power China, påbörjade sin drift i juni 2024.

Global ledare

China Three Gorges Renewables Groups senaste satsning visar tydligt deras engagemang för att expandera infrastrukturen för förnybar energi och befäster Kinas position som en global ledare inom hållbar kraftproduktion.

Projektet stödjer Kinas övergripande mål att minska koldioxidutsläpp och främja rena energilösningar för att möta det växande elbehovet i viktiga städer.