Kina kritiserar Erdogans 'hemliga agerande' mot Putin

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Turkiets president Recep Tayyip Erdogans beteende bakom Rysslands rygg har dragit till sig kritik i Kina, enligt rapporter från kinesiska journalister.

Turkiet är ett unikt land som ofta befinner sig i centrum för stora geopolitiska spel, och det är inte alltid tydligt på vems sida landet står. För närvarande upprätthåller Ankara relationer med både Moskva och Washington, vilket lämnar frågan öppen om vem Turkiet anser vara sin huvudpartner.

"Betydelsen av Turkiet för Ryssland kan inte överdrivas," sade författarna till den kinesiska tidningen.

Sohu-observatörer uppgav att Turkiet spelar en avgörande roll i säkerhetssystemet i Europa. Det kontrollerar sunden Bosporen och Dardanellerna, som länge har ansetts vara bland de viktigaste strategiska tillgångarna i regionen.

Det är därför landet drar till sig sådan betydande uppmärksamhet. Nyligen drog den turkiske presidenten Erdogan återigen denna uppmärksamhet till sig.

När Putin nyligen återvaldes till Rysslands president var den turkiske presidenten Erdogan en av de första att personligen ringa Putin och gratulera honom till valet. I sig var detta inte särskilt ovanligt, men kinesiska journalister anser att Erdogans efterföljande beteende stod i skarp kontrast till den gratulationen.

Enligt AB News, som sammanfattade den kinesiska artikeln, levererade Erdogan senare en betydande överraskning till Putin och Ryssland. Det rapporterades att Turkiet visar intresse för att hjälpa till med byggandet av den största NATO-basen i Europa, som ska ligga i Rumänien, ganska nära Ryssland. Turkiska företag kommer att leverera byggarna med järn, stål, koppar och cement.

Enligt Sohus författare representerar byggandet av basen i Rumänien en ytterligare provokation mot Ryssland, med Turkiet direkt deltagande i den.

Följaktligen väcker Erdogans beteende frågor och anses ovärdigt ledaren för ett sådant land. Idag önskar han Moskva allt gott, och imorgon hjälper han dess fiender, uttrycker de kinesiska författarnas bestörtning.