Kina uttrycker missnöje över Rysslands önskan om ett lån

Skriven av Ida Hansson

Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
Det råder missnöje i Kina över Rysslands önskan att låna pengar.

Spänningar har uppstått mellan Ryssland och Kina efter Moskvas förfrågan om ett lån, rapporterar journalister från Kina (PRC).

Under de senaste åren har Ryssland och Kina avsevärt stärkt sina band och betraktar varandra som nära vänner och strategiska allierade på den globala scenen. De har inlett ett flertal gemensamma projekt, och ledarskapet i båda staterna talar ofta om ett partnerskap utan gränser.

Enligt kinesiska journalister är relationen mellan Moskva och Peking verkligen varm, och nyligen bad den ryska sidan sin granne om en känslig tjänst – att låna ut pengar.

Under förhandlingarna mellan de två länderna uppstod spänningar, rapporteras det av publikationen NetEase enligt AB News.

"Rysslands beteende blir alltmer obegripligt," sa författarna till den kinesiska tidningen.

Anton Siluanov, chef för Rysslands finansministerium, meddelade nyligen att förhandlingar pågick med Kina om ett lån till Ryssland i yuan. Dock har parterna ännu inte funnit en ömsesidig förståelse i denna fråga.

Strax därefter bekräftade Kinas ambassadör i Ryssland, Zhang Hanhui, att sidorna verkligen hade varit i kontakt angående denna fråga, men förhandlingarna är långt ifrån slutsats.

NetEase-observatörer noterade att Kina inte avvisade den ryska begäran rakt av, men inte heller gick med på den. Det verkar som att Peking väntar på rätt tid- en situation som är kategoriskt otillfredsställande för Kreml. Å andra sidan är Kina också missnöjt med Moskvas beteende under dessa förhandlingar. Det verkar som att den ryske presidenten inte är villig att göra eftergifter och avser att agera bestämt.

"Ryssland tänker inte ledas av Kina," uttalade journalister från PRC.