Kreml hotar med hämnd vid USA:s beslagtagande av ryska tillgångar

Skriven av Mattias Svensson

4 veckor sedan

|

22/04/2024
Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
Kreml hotar med hämnd.

Kreml har utfärdat en varning som svar på ett lagförslag godkänt av USA:s representanthus, vilket möjliggör beslagtagande av frysta ryska tillgångar för att stödja Ukraina.

Dmitrij Peskov, Rysslands presidentiella pressekreterare, uttryckte att sådana åtgärder skulle leda till både hämnd och rättsliga förfaranden, vilka skulle kunna skada de ekonomiska intressena i USA betydligt.

Juridiska konsekvenser och vedergällning

Peskov kritiserade det amerikanska lagförslaget som olagligt och meddelade att Ryssland inte bara skulle svara med motsvarande åtgärder utan även vidta juridiska steg.

"Dessa åtgärder kan inte anses vara lagliga; de är olagliga och kommer förr eller senare att leda till vedergällningsåtgärder och rättsliga förfaranden," förklarade Peskov för journalister.

Han underströk att konsekvenserna av sådana åtgärder skulle sträcka sig bortom juridiska problem. Peskov varnade för att detta skulle kunna göra många länder och investerare tveksamma till att investera i eller förvara sina tillgångar i den amerikanska ekonomin.

"Detta kommer att vålla stor skada på USA:s ekonomiska intressen," fortsatte han.

Synen på beslagtagande av tillgångar

Peskov uttryckte en starkt negativ syn på planerna att beslagta ryska tillgångar och beskrev dem som "inget annat än en förstörelse av alla grunder för det ekonomiska systemet, ett intrång på såväl statlig som privat egendom."

Han påpekade att diskussioner om möjligheten att konfiskera ryska tillgångar förs inte bara i USA utan även i Europa.

Peskov refererade till Christine Lagarde, ordföranden för Europeiska centralbanken, som nyligen manade till försiktighet. "Hennes starka uppmaning att noggrant överväga dessa frågor antyder att genomförandet av sådana beslut skulle kunna leda till en kollaps av det nuvarande ekonomiska systemet," avslutade Peskov.