Kung Carl gustaf väljer officiellt firande över familjefest för 50-årsjubileum

Skriven av Henrik R

39 veckor sedan

|

08/09/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Kung Carl gustaf väljer officiellt firande över familjefest för 50-årsjubileum.

Den 15 september markerar en historisk dag i Sverige: Kung Carl Gustaf har suttit på tronen i 50 år, vilket gör honom till landets längst regerande monark.

Men till skillnad från vanliga födelsedagsfiranden kommer det inte att finnas något privat firande med familjen. Istället har kungen valt att fira detta stora jubileum på ett officiellt sätt.

Margareta Thorgren, hovets informationschef, förklarar att kungens 50-årsjubileum är en angelägenhet som berör hela svenska folket och inte bara den kungliga familjen.

"Det här är statschefens officiella firande, snarare än privatpersonens firande av 50 år på tronen," säger Thorgren. Göran Lithell, förste hovmarskalk, tillägger att kungen själv har varit angelägen om att firandet ska vara officiellt.

Under året har kungen och kungafamiljen deltagit i länsresor till alla 21 län i Sverige som en del av jubileumsfirandet.

En stor jubileumshelg är också planerad, inklusive en middag i Rikssalen och en kortege genom Stockholm.

Medan många kanske hade förväntat sig en mer privat tillställning med familjen, har kung Carl Gustaf och hovet valt en annan väg.

Detta jubileum är inte bara en milstolpe för kungen själv, utan också för hela Sverige, och det kommer därför att firas på ett sätt som involverar hela nationen.