Lidl i problem: Kastade ut autistisk pojks assistanshund ur butiken

Henrik R

46 veckor sedan

|

27/08/2023
Nyheter
Foto: Dagens.se
Foto: Dagens.se
Lidl i problem.

Lidl i Irland har dömts att betala 8 000 euro i skadestånd till en mamma till en autistisk pojke. Pojken blev störd av upprepade krav på att hans assistanshund skulle tas bort från butiken.

Beslutet fattades av Marguerite Buckley vid Arbetsförhållandekommissionen (WRC), som beordrade den tyska detaljhandelskedjan att kompensera modern för diskriminering enligt jämställdhetslagen samt för det lidande hennes son upplevde.

Incidenten inträffade i en Lidl-butik på Nangor Rd i Dublin den 29 april 2022. Modern berättade att hennes son använder en assistanshund, en Labradoodle/Retriever, som bär en hög synlighet grön jacka och har ett handtag som kan användas vid behov.

När hon kom in i butiken blev hon mött av en säkerhetsvakt som informerade henne om att hundar inte var tillåtna. Modern klargjorde att det var en assistanshund och att den hade full tillgång till butiken.

Butikschefen bad henne sedan att lämna butiken med hunden, vilket modern vägrade och påpekade återigen att det var en assistanshund.

Hon kände att butikschefens ton var nedlåtande och att hennes son blev orolig av interaktionen. Modern fortsatte sin shopping och lugnade sin son genom att försäkra honom om att de hade rätt att vara i butiken.

Detta var inte första gången modern hade upplevt en liknande situation i samma butik. År 2018 hade hon klagat till Lidls huvudkontor i Irland och fått en ursäkt samt en donation på 50 euro till välgörenhetsorganisationen "My Canine Companion".

Marguerite Buckley från WRC noterade att även om modern stod på sig och vägrade att lämna butiken, minskade det inte den dåliga behandlingen hon och hennes son hade fått.

Lidl Irland förnekade diskriminering men medgav att butikschefens beteende var långt ifrån den förväntade standarden.