Luleåborna tar till nya medel: Detta ska bekämpa vinterensamhet

21/11/2023 14:08

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Enligt forskning upplever nästan hälften av de unga i Luleå problem relaterade till ensamhet.

Mest läst idag

I Luleå, där vintermörkret dominerar stora delar av året, har lokala myndigheter lanserat en unik kampanj för att bekämpa ensamhet.

Kampanjen, kallad "Säg hej!", uppmuntrar invånarna att hälsa på varandra, en liten gest som kan ha stor betydelse för att skapa en vänligare och mer sammanhållen stad.

Enligt forskning upplever nästan hälften av de unga i Luleå problem relaterade till ensamhet.

Kampanjen syftar till att motverka detta genom att främja enkla sociala interaktioner.

Med annonser på bussar och workshops i skolor, hoppas initiativet öka medvetenheten och uppmuntra till vardagliga hälsningar.

Mee Young Yim, som flyttade till Luleå från USA för över två decennier sedan, delar i The Guardian sina erfarenheter av de kulturella skillnaderna i hur människor interagerar.

Hon påpekar att invånarna i Luleå ofta är reserverade till en början, men blir mer hjälpsamma när man lär känna dem.

Seyed Mohsen Hashemi, en student i närheten, noterar att pandemin har lett till ökad rädsla för kontakt med främlingar, vilket förvärrat situationen.

Kampanjen "Säg hej!" är inte bara ett sätt att bekämpa ensamhet, utan också ett försök att anpassa sig till stadens snabba tillväxt och dess strävan att vara en inbjudande och säker plats för alla.

Genom att uppmuntra invånarna att hälsa på varandra, hoppas Luleå skapa en mer sammanhållen och vänlig atmosfär, där alla känner sig sedda och tillhöriga.