Matpriserna skenar återigen: Denna matbutik höjer priset mest

04/12/2023 09:35

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Trots de generella prisökningarna har vissa varugrupper sett prisminskningar.

Mest läst idag

För andra månaden i följd har matpriserna i Sverige ökat, med apelsinjuice och olivolja som de främsta drivkrafterna bakom höjningen.

Denna trend framgår av data från den oberoende sajten Matpriskollen, som analyserat över 44 000 produkter hos större matkedjor.

Under november månad observerades en prisökning på 0,2 procent jämfört med oktober, vilket är en något mindre ökning än föregående månad då priserna steg med 0,3 procent.

Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, förklarar att prisökningarna främst beror på dåliga skördar och en svag krona.

Denna kombination har lett till att priser på vissa skafferiartiklar, såsom rostad lök, flingor och couscous, har ökat markant.

Med tanke på att hälften av all mat i Sverige är importerad, påverkas priserna avsevärt av valutakursen. Det rapporterar TV4 Nyheterna.

Trots de generella prisökningarna har vissa varugrupper som drycker, grönsaker, ost, kött och kaffe sett prisminskningar.

När det gäller de stora matkedjorna har Ica återigen höjt sina priser mest, med en ökning på 0,4 procent.

Coop däremot sänkte sina priser med 0,1 procent, medan Axfood, som inkluderar Hemköp och Willys, höjde sina priser med 0,2%.

Inför julen förväntas dock en ökad konkurrens bland butikerna, vilket kommer att resultera i lockpriser för att attrahera kunder.

Mazur råder konsumenter att redan nu planera sitt julbord och utnyttja dessa extrapriser. Under veckorna 50 och 51, de stora handelsveckorna inför jul, förutspås typiska julbordsvaror att prissänkas med mellan 15 och 50 procent.

Mazur betonar att detta är en möjlighet för konsumenter att göra ekonomiska inköp inför högtiden.