Meddelar: Ta bort alla reserestriktioner omedelbart

Skriven av Ida Hansson

122 veckor sedan

|

20/01/2022
Ett lite oväntat meddelande har kommit.

Tidigare i veckan meddelade WHO att covid-19 troligen inte är över än. Raka motsatsen faktiskt.

Organisationen bygger detta på att det fortfarande finns en stor del av världens befolkning som inte ens fått den första vaccindosen ännu.

WHO är vidare skeptisk till boosterstrategin och menar istället att det primära målet måste vara att få alla vaccinerade med två doser så att muationerna kan hållas bort. De kommer att fortsätta att utvecklas, särskilt i länder där vaccinationsgraden är nära 0 %.

Men även om vi kanske fortfarande måste leva med covid-19 som en vanlig del av vår vardag ännu ett tag så behöver det inte innebära många restriktioner.

Åtminstone inte när det kommer till resor.

Enligt The Guardian rekommenderar Världshälsoorganisationen WHO att häva eller lätta på internationella reseförbud, med hänvisning till ineffektiviteten i åtgärder för att motverka spridningen av Omikron-varianten.

FN:s hälsoagentur uppdaterade nyligen sina rekommendationer om internationella hälsoregler under ett akut kommittémöte på onsdagen.

Rekommendationerna inkluderar förslag om att "lyfta eller lätta på internationella reseförbud, eftersom de inte tillför värde och fortsätter att bidra till den ekonomiska och sociala stressen" i vissa länder.

Att implementera generella reseförbud är "inte effektivt för att undertrycka internationell spridning" och "kan avskräcka transparent och snabb rapportering av nya varianter av värde", sade WHO.

Reseåtgärder såsom användning av munskydd, testning, isolering/karantän och vaccination bör baseras på riskbedömningar och undvika att lägga den ekonomiska bördan på internationella resenärer enligt deras rekommendationer.

WHO sa också att kravet på att tillhandahålla bevis på vaccination mot covid-19 för internationella resor kanske inte är nödvändigt eftersom "den enda vägen eller villkoret", som tillåter internationella resor.