Minns du detta? Två bilder på Zelensky tagna med 41 dagars mellanrum avslöjar en alarmerande förändring

Skriven av Ida Hansson

38 veckor sedan

|

18/09/2023
Nyheter
Foto: ShutterstockMinn
Foto: ShutterstockMinn
Kriget i Ukraina har blivit en dyster verklighet för många, men det var inte alltid så.

När konflikten bröt ut i februari 2022 fylldes luften av chock och osäkerhet. Nu tar vi en stund att blicka tillbaka på krigets tidiga dagar, med fokus på två gripande fotografier av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, tagna med bara 41 dagars mellanrum.

Dessa bilder tjänar som en skarp påminnelse om den enorma press och det ansvar som har lagts på honom.

Den sista fredsdagen

Det första fotot togs den 23 februari 2022, en dag som senare skulle komma att minnas som Ukrainas sista fredsdag. På bilden framstår Zelenskyj som självsäker, med ett rent ansikte och formell klädsel—en skarp kontrast till mannen vi skulle se lite mer än en månad senare.

Foto: Reddit / @fluid-daydreamer

Det andra fotot togs den 4 april 2022, i staden Bucha. Här ser Zelenskyj synligt sliten ut, med ett smutsigt ansikte och klädd i en brun jacka och en skottsäker väst. Förändringen är slående och understryker den fysiska och emotionella påfrestningen som det innebär att leda en nation genom krig.

Foto: Reddit / @fluid-daydreamer

Bilderna visar tydligt en trött Zelenskyj, men allmänhetens reaktion har varit en av beundran för hans uthållighet och ledarskap.

Kommentarer på sociala medieplattformar som Reddit har hyllat honom, med en användare som uttalade, "Den här mannen är en hjälte.

Sättet han stannade och kämpade och gav moraliskt stöd ger mig gåshud. Vilken ledare."

Dessa två fotografier kommer för alltid att tjäna som en påminnelse om krigets mänskliga kostnad, även för en ledare.