"Myggbett"- strategin: Hur Ukrainas attacker sliter ut de ryska försvaren

Skriven av Mattias Svensson

2 veckor sedan

|

09/05/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukrainas "myggbett"-strategi sliter ut de ryska försvaren genom att attackera oljeraffinaderier och minska trycket längs frontlinjen.

Ukrainas militärofficer Yehor Checherinda beskriver de kontinuerliga attackerna mot ryska oljeraffinaderier som en effektiv strategi för att försvaga Rysslands exportkapacitet och öka de inhemska priserna.

Under en intervju för Ukrinform-projektet "Leshchenko Asks" delade han sina åsikter om hur dessa attacker spelar en viktig roll i att begränsa den ryska ekonomin.

Enligt en rapport från det amerikanska nyhetsmediet Politico använder Ukraina en strategi som går ut på att angripa ryska anläggningar för oljeraffinering och produktion.

Denna strategi stöds av Philip Ingram, en tidigare brittisk militär underrättelseofficer inom Nato, som kallar det en "myggbett"-strategi: undvikande, uthållig och utmattande för motståndaren.

Checherinda förklarade att den här metoden har haft framgång:

"Säkerhetstjänstens och kommunikationsministeriets insatser har effektivt förstört oljeraffinaderier, vilket har lett till att bensinpriserna vid ryska mackar steg med 10 % bara förra veckan."

När han diskuterade de vidare implikationerna av Ukrainas militärstrategi gav han sin syn på andra halvan av 2024, reflekterade över krigets utveckling och uttryckte optimism kring internationellt stöd:

"Ingenting händer för första gången i historien. En ny era, ett nytt krig, ett nytt årtusende. Gamla krig är ett avslutat kapitel."

Han nämnde också Frankrikes president Emmanuel Macrons löfte om att ingripa med trupper om Ryssland skulle lyckas bryta igenom frontlinjerna, men endast på Ukrainas begäran.

Enligt Checherinda pressar strategin inte bara Rysslands ekonomi, utan minskar även det militära trycket längs frontlinjen, vilket förbättrar effektiviteten i Ukrainas försvars- och offensivoperationer.