Nobelstiftelsen ändrar sig – efter Kungens besked

Skriven av Henrik R

40 veckor sedan

|

02/09/2023
Nyheter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Nobelstiftelsen ändrar sig – efter Kungens besked

Nobelstiftelsen har plötsligt ändrat sig. Stiftelsens beslut att välkomna Rysslands, Irans och Belarus ambassadörer till nobelfirandet har skapat rubriker över hela världen.

I Sverige har protesterna varit högljudda. Partiledarna för Centerpartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna har meddelat att de bojkottar firandet.

Partierna riktar samtidigt mycket hård kritik mot Nobelstiftelsens beslut att välkomna Ryssland och deras två allierade länder.

Carl XVI Gustaf reagerar

Sveriges Kungahus har också reagerat på Nobelstiftelsens beslut. "Kungahuset reagerar med stor förvåning på beskedet om att Nobelstiftelsen har beslutat att bjuda in Rysslands ambassadör till Nobelprisutdelningen i år," uppger Hovets informationschef Margareta Thorgren.

Efter kritiken från Kungahuset och alla partiledare, samt även Ukrainas regering, har pressen blivit enorm på Nobelstiftelsen. Nu kommer beskedet att man backar. "Vi tar till oss av de starka reaktionerna i Sverige," uppger Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande.

Beskedet från Nobelstiftelsen är en kraftig kovändning. För bara någon dag sedan meddelade man att man skulle riva upp fjolårets beslut om att stoppa diktaturerna Ryssland, Iran och Belarus från att delta.