Nordkorea planerar satellituppskjutning: Japan och Sydkorea höjer beredskapen

21/11/2023 07:21

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Japan och Sydkorea höjer beredskapen.

Mest läst idag

Japans premiärminister Fumio Kishida uttrycker djup oro över Nordkoreas aviserade planer på att skjuta upp en spionssatellit.

Denna utveckling ses som en direkt utmaning mot internationella resolutioner och hotar den regionala säkerheten, rapporterar Reuters.

Nordkorea har tidigare misslyckats med två försök i år, men nu står det klart att en ny uppskjutning kan äga rum redan imorgon onsdag.

Satelliten förväntas färdas över Gula havet och Östkinesiska havet, vilket har lett till att Sydkoreas myndigheter utfärdat varningar till fartyg i området.

Premiärminister Kishida betonar att även om syftet uppges vara civilt, innebär användningen av ballistisk missilteknologi ett brott mot FN:s säkerhetsråds resolutioner.

Han har beordrat japanska departement och myndigheter att förbereda sig för alla tänkbara scenarier och hålla allmänheten informerad.

Sydkorea, i samarbete med USA och andra nationer, har starkt uppmanat Nordkorea att avbryta sina planer.

Kang Ho-Pil, chef för operationer vid Sydkoreas Joint Chief of Staff, varnar för att om Nordkorea ignorerar dessa uppmaningar och fortsätter med uppskjutningen, kommer militära åtgärder att vidtas för att skydda civilbefolkningens säkerhet.

Dessutom har Nordkoreas ledare Kim Jong-Un indikerat att uppskjutningen, om den inte sker imorgon, kommer att genomföras före den 1 december.

Experter påpekar att en spionsatellit i omloppsbana skulle markant förbättra Nordkoreas underrättelsekapacitet, särskilt över Sydkorea.

Detta sker samtidigt som Nordkorea stärker sitt samarbete med Ryssland, där president Vladimir Putin erbjudit sig att hjälpa till med satellitbygget.