Ny fas i kärnvapenövningar: Ryssland och Belarus stärker militärt samarbete

Mattias Svensson

1 vecka sedan

|

11/06/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ryssland intensifierar övningarna för kärnvapenstyrkor med Belarus.

Ryssland har påbörjat det andra skedet av övningar som involverar icke-strategiska kärnvapenstyrkor, i nära samarbete med Belarus.

Detta meddelande kom från det ryska försvarsdepartementet.

Enligt departementet syftar dessa övningar till att förbättra de gemensamma operationella färdigheterna hos de två nationernas väpnade styrkor i användningen av icke-strategiska kärnvapen.

Fokus på stridsberedskap

Dessa övningar följer en direktiv från Rysslands president Vladimir Putin.

Ett officiellt uttalande delat med det ryska nyhetsorganet TASS angav, "Övningarna syftar till att bibehålla personalens och utrustningens beredskap för stridsanvändning av icke-strategiska kärnvapen för att ovillkorligen säkerställa suveräniteten och territoriella integriteten i unionstaten."

Det första skedet av övningarna har redan slutförts.

Under denna fas tränade missilenheter från Rysslands södra militärdistrikt med specialammunition för Iskander-missilsystemet. De övade på att utrusta avfyrningsfordon och att förflytta sig dolt till strategiska positioner för missiluppskjutningar.

Flygenheter från de ryska rymdstyrkorna deltog också, där de tränade med avancerade vapen som de hypersoniska Kinzhal-missilerna och flög till utsedda patrullområden.