En ny undersökning från Cancerfonden, genomförd av Novus, visar att fyra av tio svenskar har svårt att motstå att köpa godis och snacks när de är på extrapris.
Just nu läser andra
Matmiljö påverkar våra val
Begreppet matmiljö, som handlar om hur faktorer i vår fysiska och sociala miljö påverkar våra matval och konsumtion, blir allt mer relevant.
Det är en av de största riskfaktorerna för ohälsa och för tidig död i Sverige. Det rapporterar Cancerfonden i ett pressmeddelande.
Både vuxna och barn äter för lite hälsosam mat som grönsaker, frukt, fisk, fibrer och fullkorn, samtidigt som konsumtionen av socker, mättat fett och salt är för hög.
Unga vuxna har sämst matvanor
Unga vuxna har enligt undersökningen de sämsta matvanorna. Endast ett av tio barn äter hälsosamt enligt kostråden, och mer än hälften av Sveriges vuxna befolkning beräknas ha övervikt eller fetma.
Läs också
Den försämrade matmiljön är en stor bidragande faktor till denna utveckling.
”Våra matvanor spelar roll för vår hälsa och det är hög tid att inse att vad vi väljer att äta påverkas av den miljö vi lever i. Idag är ohälsosam mat, läsk och godis både billigare, mer tillgängligt och kommer i ett större utbud än för bara några decennier sen. Och det i sin tur påverkar vilka val vi gör till exempel i matbutiken,” säger Maiju Wetterhall, dietist och sakkunnig på Cancerfonden.
Cancerfondens förslag för bättre matvanor
-
Ta bort momsen på frukt och grönsaker.
-
Inför producentavgift på sockersötad dryck.
-
Förbjud reklam för ohälsosamma livsmedel riktad till barn.
-
Förbjud flerköpserbjudanden av ohälsosamma livsmedel.
-
Inför obligatorisk märkning av hälsosamma och ohälsosamma livsmedel.
-
Inför riktlinjer för försäljning av hälsosam mat i skattefinansierade lokaler där barn vistas.
Källa: Cancerfonden