Ny undersökning avslöjar: Så många vill förbjuda koranbränning

Skriven av Henrik R

40 veckor sedan

|

18/08/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Så många vill förbjuda koranbränning.

Enligt en ny undersökning från Novus anser fyra av tio svenskar att bränning av religiösa skrifter, inklusive Koranen, Torah och Bibeln, bör förbjudas.

Detta kommer i ljuset av de pågående debatterna om koranbränningar och yttrandefrihet i Sverige, som har fått internationell uppmärksamhet och kritik från muslimska länder som Iran och Irak.

Undersökningen visar också att 68 procent av de tillfrågade anser att det är mycket viktigt att försvara yttrandefriheten i Sverige, medan 28 procent anser att det är ganska viktigt.

Endast fyra procent ansåg att det inte var särskilt viktigt, medan en procent var osäkra.

Trots detta menar Novus vd Torbjörn Sjöström att många inte anser att bokbränning är en viktig del av yttrandefriheten. "Yttrandefriheten vill man försvara, men man tycker egentligen inte att bränna en bok är en så viktig del av yttrandefriheten", säger han.

Undersökningen avslöjar också att sex av tio personer tror att koranbränningarna utfördes för att provocera Islam.

En fjärdedel av svenskarna tror att bränningarna är ett försök att sabotera Natos ansökan, och 17 procent tror att Ryssland ligger bakom aktionerna.

Statsminister Ulf Kristersson (M) uttrycker oro över situationen och menar att Sverige för närvarande utsätts för påverkanskampanjer understödda av stater och statsliknande aktörer, vars syfte är att skada Sverige och svenska intressen.