Ökande oro för Putin: Allt fler ryska soldater deserterar armén

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Allt fler ryska soldater deserterar armén.

Allt fler ryska soldater deserterar armén mitt under pågående intensiva strider, särskilt i södra och östra delarna av Ukraina.

Stora framsteg av ryska styrkor, inklusive vinster i Avdiivka, har överskuggats av rapporter om ökande deserteringar inom deras leder, enligt den ryska aktivistgruppen "Idite lesom". Det rapporterar SVT.

Eskalerande deserteringar

Antalet deserteringar i januari har sett en tiofaldig ökning jämfört med samma månad förra året. Specifikt deserterade 284 soldater enbart i januari, en betydande ökning från de 28 som rapporterades föregående år.

Varken ryska myndigheter eller Ukraina har kommenterat dessa siffror.

"Det enklaste sättet"

Gruppen "Idite lesom", som hjälper ryssar att undvika militärtjänstgöring, uttryckte en önskan om att se ännu fler soldater ansluta sig till deserteringsrörelsen.

"Idag lever vi i en värld där den ryska armén endast medför död och förstörelse. Att desertera är det enklaste sättet att hjälpa sitt land," sade gruppen och belyste det moraliska dilemma som soldaterna står inför.

Navalnyjs begravning och gripanden

Begravningen av den ryska oppositionspolitikern Alexej Navalnyj ägde rum på Borisovskij-kyrkogård i Moskva. Här greps även ungefär hundra personer som uttryckte sin respekt för den avlidne på olika sätt.

Gripanden gjordes över flera städer inklusive Moskva, Novosibirsk, Omsk, Sankt Petersburg och Kazan, enligt rapporter från CNN.

En dotters hyllning

Under begravningen hyllade Navalnyjs dotter, Dasha Navalnaja, sin far genom sociala medier.

"Du lärde mig att leva efter mina principer från barndomen. Att leva ett värdigt liv. Du gav ditt liv för mig, för min mamma, för Zakhar (Navalnyjs son), för Ryssland, och jag lovar dig att jag kommer att leva mitt liv som du lärde mig, för att göra dig stolt, och viktigast av allt, med samma ljusa leende på mina läppar," uttryckte hon.

Navalnyjs död har väckt betydande global uppmärksamhet, med många analytiker som pekar på oegentligheter inom den ryska statsapparaten gällande förklaringar för hans död.