Överraskande utveckling i Ryssland: De vill att kriget ska upphöra

Ida Hansson

34 veckor sedan

|

16/11/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De vill att kriget får ett stopp.

En ny opinionsundersökning i Ryssland visar att nästan hälften av de ryska medborgarna stöder president Vladimir Putins strävan efter en fredlig lösning på kriget i Ukraina.

Undersökningen, som genomfördes mellan den 21 och 29 oktober med 1,611 deltagare, avslöjade att 48% föredrar fredsförhandlingar med Ukraina, medan 39% stödjer fortsättningen av Rysslands militära operationer.

Enligt Newsweek visade undersökningen en demografisk klyfta i åsikterna. Manliga respondenter och de över 45 år var mer benägna att stödja invasionen, medan kvinnor och yngre deltagare föredrog förhandlingar.

Denna data representerar det högsta stödet för en fredlig lösning sedan Russian Field började med opinionsundersökningar i februari 2022, efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Intressant nog skulle en betydande 74% av respondenterna stödja Putin om han omedelbart undertecknade ett fredsavtal, en känsla som nästan är på sin höjdpunkt sedan krigets början.

Endast 18% motsatte sig att stoppa kriget. Denna förändring i allmänhetens åsikt följde efter Putins tillkännagivande av partiell militär mobilisering i september 2022.

Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu har nyligen indikerat Moskvas beredskap för en "postkonfliktlösning" i Ukraina.

Dock står Ukrainas president Zelensky fast vid att inte ge upp ockuperat ukrainskt territorium för en vapenvila.

Undersökningens tidpunkt är avgörande eftersom Putin förbereder sig för en potentiell femte mandatperiod i det kommande presidentvalet i mars, mitt i nyligen genomförda förändringar i Rysslands val lagstiftning som påverkar medietäckning och kampanjplattformar.

Stödet för Putins invasion av Ukraina nådde en lågpunkt i september, enligt en undersökning av Levada Center, med endast 38% som stödde Rysslands åtgärder.

Detta sammanfaller med en annan Levada Center-undersökning som visar att 70% av ryssarna skulle stödja Putin i att avsluta konflikten, men stödet sjunker till 34% om det innebär att återlämna ockuperade ukrainska territorier.