Oroande uppenbarelse: Putins mål är inte att erövra Ukraina

Henrik R

41 veckor sedan

|

09/09/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Putins mål är inte att erövra Ukraina.

Ukrainas före detta försvarsminister Oleksii Reznikov har varnat västvärlden att Rysslands avsikter mot Ukraina är mycket mer illasinnade än att bara erövra landet.

Enligt Reznikov kommer förhandlingar med Moskva inte att leda till fred, eftersom Vladimir Putin är fast besluten att fullständigt förstöra Ukraina och "assimilera" dess medborgare i den ryska federationen.

Reznikov menar att någon "överenskommelse" med Kreml inte skulle avsluta konflikten. Ryssland kräver att Ukrainas ockuperade territorier erkänns som sina egna i utbyte mot att kriget upphör.

Detta är dock bara en taktik för att köpa tid, omgruppera och slutligen "lösa det ukrainska problemet" med hjälp av nya resurser. Ryssland erkänner inte existensen av Ukraina och dess folk; dess mål är att förinta den ukrainska staten och assimilera ukrainarna.

Reznikov drar paralleller med händelserna som ledde fram till andra världskriget och jämför de internationella kraven 1938 att Tjeckoslovakien skulle avstå Sudetenland till Nazityskland.

Han menar att Putins handlingar följer ett liknande mönster, och historien visar att sådana eftergifter inte stoppar angripare.

Situationen kompliceras ytterligare av bristen på "meningsfull diplomati" med Moskva, som uttalats av USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Trots vissa nyliga framgångar har Ukrainas motoffensiv ännu inte befriat en betydande del av södra Ukraina som ockuperats av Ryssland sedan förra årets fullskaliga invasion.

Vissa västallierade har föreslagit att Ukraina kanske måste göra territoriella eftergifter till Ryssland i utbyte mot fred och NATO-medlemskap, ett förslag som har väckt ilska i Kiev.