Populär kosttillskottsbutik i blåsväder: Hade olagliga ingredienser tillskott

Ida Hansson

22 veckor sedan

|

12/02/2024
Nyheter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Ett klart brott mot regler som kräver tydlig märkning av ingredienser.

Vid en rutinkontroll av miljöförvaltningen avslöjades det att en välkänd kosttillskottsbutik handlade med produkter innehållande substanser förbjudna i Sverige.

Butiken, som bedriver försäljning via e-handel, upptäcktes sälja muskelbyggande pulver som inte stämde överens med svensk lagstiftning. Det rapporterar Nyheter24.

I samband med granskningen av företagets online-erbjudanden, upptäckte miljöförvaltningen signifikanta skillnader mellan produktbeskrivningarna på webbplatsen och de faktiska innehållsförteckningarna.

Ett exempel inkluderar ett kosttillskott marknadsfört att innehålla ashwagandha och svartpeppar, vilket istället visade sig bestå av ashwagandha rotpulverextrakt och fyllnadsmedel, utan tydlig angivelse av ingredienserna enligt krav.

Företaget marknadsförde även ett annat tillskott med otillräcklig information om närvaron av sötningsmedel, ett klart brott mot regler som kräver tydlig märkning av ingredienser.

Det mest allvarliga fyndet under inspektionen var dock upptäckten av produkter innehållande ämnen som inte är tillåtna i Sverige, däribland Bulbine extrakt och Tongkat Ali - båda används traditionellt för att förbättra testosteronnivåer och hantera sexuell dysfunktion, men är icke-godkända som livsmedelsingredienser.

Ytterligare produkter innehöll ingredienser klassade som läkemedel i Sverige, vilka kräver särskilt godkännande från Läkemedelsverket för att få säljas.

Dessa upptäckter innebär inte bara en risk för konsumenternas hälsa men också potentiella rättsliga följder för företaget.