Putin ändrar ton kring framryckningen i Avdiivka: Nu är det "aktivt försvar"

18/10/2023 10:37

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rysslands framsteg i Avdiivka i Donetsk-regionen verkar ha stannat upp.

Mest läst idag

Ursprungligen beskrivet som en offensiv, refererar nu den ryska presidenten Vladimir Putin till det som ett "aktivt försvar".

I en intervju med rysk statlig television enligt Merkur.de talade Putin om den defensiva hållningen hos de ryska styrkorna i Avdiivka, Kupjansk och Zaporizhia, mitt i Rysslands pågående militära förluster.

I ett samtal med Kreml-reportern Pavel Zarubin sade Putin: "När det gäller den så kallade och avstannade motoffensiven har den helt misslyckats. Vi vet att den motsatta sidan i vissa delar av stridsoperationerna fortfarande talar om nya aktiva offensiva operationer. Vi ser det, vi vet det och vi svarar därefter."

Putin förtydligade att det "aktiva försvaret" sker längs hela kontaktlinjen, och ryska trupper förbättrar sina positioner "i ett ganska stort område".

Enligt internationella experter fortsätter tunga strider i Avdiivka. U.S. Institute for the Study of War (ISW) rapporterade att ryska styrkor hade lyckats ockupera cirka 4,5 kvadratkilometer de senaste dagarna.

Rapporten betonade dock att "från och med den 12 oktober har de ryska styrkorna inte gjort några större genombrott i Avdiivka, och det är osannolikt att de omedelbart kommer att avskära de ukrainska styrkorna i staden".

En tank framryckning av den ryska armén i regionen slutade tydligen i katastrof, vilket lägger till en annan dimension till Rysslands militära utmaningar.