Putin anklagar Ukraina för långvarig konflikt

17/01/2024 12:31

Ida Hansson

Nyheter
Foto: President's Office
Foto: President's Office
Putin anklagar Ukraina.

Mest läst idag

Vid ett möte med ryska kommunchefer uttryckte president Vladimir Putin sin frustration över Ukrainas vägran att delta i fredsförhandlingar.

Han kritiserade den ukrainska inställningen och hävdade att om Ukraina hade varit mer samarbetsvilligt skulle den pågående konflikten ha upphört för länge sedan. Detta rapporterar ukrainska Pravda.

Ouppfyllda avtal och missade möjligheter

Putin påminde om Istanbul-förhandlingarna, där Ukraina, enligt honom, initialt hade gått med på villkor, och till och med gått så långt som att chefen för deras förhandlingsgrupp undertecknade ett dokument.

Han beklagade att trots Rysslands gest att dra tillbaka trupper från Kiev, påstods Ukraina strunta i överenskommelserna redan nästa dag.

Denna aktion, enligt Putins uppfattning, kastade i praktiken allt i papperskorgen.

Yttre påverkan och anklagelser

Den ryske presidenten tog också upp Storbritanniens förre premiärminister Boris Johnson och anklagade honom för att häva avtal med Ryssland.

Putin hånade det västerländska synsättet och citerade Johnsons uttalande att ett avtal skulle ha löst konflikten för ett och ett halvt år sedan.

Putin talade om president Zelenskys fredsformel och beskrev den som en fortsättning på Ukrainas dekret som förbjuder förhandlingar med Ryssland.

Han kritiserade denna hållning för att lägga orimliga krav inom förhandlingsprocessen.

Denna situation målar upp en bild av en komplex och pågående konflikt, där oenighet om förhandlingar och fredsvillkor fortsätter att underblåsa spänningen mellan Ryssland och Ukraina.

Putins uttalanden understryker utmaningarna med att hitta en lösning och de djupt rotade frågor som förlänger konflikten.