Putin hävdar att Europa är försvarslöst mot ryska angrepp

Mattias Svensson

1 vecka sedan

|

09/06/2024
Nyheter
Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
Under senaste paneldiskussionen hävdade Rysslands president Vladimir Putin att Europa är försvarslöst mot ett eventuellt ryskt angrepp, vilket har väckt larm över hela kontinenten.

Europeiska nationer är praktiskt taget försvarslösa mot ett potentiellt ryskt angrepp, förklarade den ryska presidenten Vladimir Putin under en paneldebatt vid det ekonomiska forumet i Sankt Petersburg på fredagen.

Detta oroande påstående rapporterades av BBC.

Europa saknar varningssystem

Putin betonade bristen på ett tidigt varningssystem i Europa, vilket han anser lämnar kontinenten sårbar.

"Europa har inget tidigt varningssystem. På det sättet är det mer eller mindre försvarslöst," påstod han.

Grunden för Putins påstående är oklar, men hans kommentarer har definitivt väckt uppståndelse och oro bland europeiska ledare och försvarsanalytiker.

Taktiska kärnvapen: Ett hot från Ryssland

För att ytterligare öka spänningarna framhävde Putin Rysslands överlägsenhet när det gäller taktiska kärnvapen jämfört med europeiska nationer, även om USA skulle stationera mer av sitt kärnvapenarsenal i Europa.

Taktiska kärnvapen, som kännetecknas av deras mindre stridsspetsar avsedda för användning på slagfältet, har aldrig använts i krig. Putins kommentarer antyder en strategisk fördel som Ryssland innehar, vilket förvärrar rädslan för potentiella militära eskaleringar.

Eventuella ändringar i Rysslands kärnvapendoktrin

I sitt tal uteslöt inte Putin möjligheten att revidera Rysslands kärnvapendoktrin.

För närvarande säger doktrinen att Ryssland endast skulle överväga att använda kärnvapen som svar på ett angrepp med massförstörelsevapen eller om ett konventionellt krig hotar Rysslands överlevnad.

"Doktrinen är ett aktivt verktyg. Vi följer noga globala utvecklingar och utesluter inte ändringar i doktrinen, inklusive kärnvapentester," förklarade Putin enligt BBC.

Försäkringar mot NATO-angrepp

Intressant nog sökte Putin tidigare under veckan att försäkra det internationella samfundet om att Ryssland inte har för avsikt att angripa ett NATO-land. Detta var hans första presskonferens med västerländska nyhetsbyråer sedan krigsutbrottet i Ukraina.

"Vem kom på det? Är ni galna? Är ni lika dumma som det här bordet? Det är nonsens," svarade Putin när han fick frågan om möjligheten till ett sådant angrepp.

Samtidigt har flera västerländska länder som stödjer Ukraina nyligen tillåtit den krigshärjade nationen att använda deras militära förnödenheter för att slå till mot mål inom ryskt territorium.