Putin i djup kris när ryska förluster i Ukraina skjuter i höjden

Mattias Svensson

6 veckor sedan

|

03/06/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rysslands militära situation i Ukraina har nått en kritisk punkt, enligt nya rapporter som pekar på oöverträffade förluster sedan krigets början.

Den ryska armén har enligt uppgift lidit ett rekordstort antal förluster i maj, då Ukrainas försvarsministerium uppskattar att 38 940 ryska soldater har gått förlorade under den senaste månaden.

"Ryska förluster nådde en rekordnivå i maj," noterade Kiev, vilket markerar de högsta dagliga förlusterna sedan invasionen inleddes i februari 2022.

Brittiska rapporter bekräftar stora förluster

Även om siffror om förluster kan vara osäkra, särskilt från stridande parter, har brittiska källor också rapporterat om betydande ryska förluster i Ukraina.

Storbritanniens försvarsministerium uppgav på fredagen att Ryssland sannolikt har lidit över 500 000 förluster sedan början av 2022, även om västerländska analyser ofta anger lägre siffror än de som tillhandahålls av Ukraina.

"Rysslands genomsnittliga dagliga förluster i maj översteg 1 200 – de högsta i kriget hittills," noterade den brittiska regeringen.

Enorma dagliga förluster

I mitten av maj hävdade Ukraina att Ryssland förlorade 1 740 soldater under en enda dag, vilket understryker konfliktens intensitet och den tunga belastningen på de ryska styrkorna.

De enorma förlusterna speglar den enorma pressen längs frontlinjerna och de utmaningar som mindre välutbildad rysk personal står inför.

Påfrestningar på ryska styrkor

Rapporter om rekordförluster kommer från flera källor, vilket indikerar en bred konsensus om det prekära tillståndet i de ryska militära operationerna.

Trots bristen på exakta siffror är det uppenbart att Putins Ryssland kämpar med sin invasionsstrategi i Ukraina och betalar ett högt pris för sina aggressiva militära åtgärder.

"Dessa smärtsamma förluster beror troligen på Rysslands pågående tryck längs frontlinjerna mot ukrainska positioner, i kombination med otillräckligt utbildad personal," analyserade det brittiska försvarsministeriet.