Putin markerar: F-16-plan i Ukraina blir måltavlor- avvisar tanken på Nato-aggression

Skriven av Ida Hansson

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock
Mitt i eskalerande spänningar och den fördjupade krisen i relationerna mellan Ryssland och väst, redogör president Putin för Rysslands hållning gentemot Nato och de potentiella konsekvenserna av västerländska F-16 stridsflygplan i Ukraina.

President Vladimir Putin presenterade Rysslands strategiska position gentemot Nato och den kontroversiella frågan om att förse Ukraina med F-16 stridsflygplan.

Den ryska ledaren försökte stilla spekulationerna om möjliga aggressiva avsikter mot NATO-stater, samtidigt som han utfärdade en stark varning om ödet för F-16-plan om de skulle användas i Ukraina.

Detta rapporteras av Reuters enligt ABC.

Rysslands inställning gentemot Nato: Inga aggressiva intentioner

Putins samtal med piloterna belyste hans syn att Ryssland inte har några planer på att attackera Nato-stater. Han avfärdade grannländernas rädsla som ogrundad och betonade,

"Vi har inga aggressiva intentioner mot dessa stater," och stämplade tanken på en attack som "fullständigt nonsens" och "bara struntprat."

Detta uttalande kommer mot en bakgrund av ökade spänningar efter Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022, en händelse som avsevärt har ansträngt relationerna med västländer i en grad som inte setts sedan Kubakrisen 1962.

Kontroversen kring F-16: En tydlig varning

Diskursen tog en mer dyster vändning när ämnet F-16 stridsflygplan kom upp.

Med löften från flera västländer att stödja Ukraina genom donation av dessa avancerade flygplan, var Putin entydig om deras öde:

"Om de levererar F-16... kommer detta inte att ändra situationen på slagfältet," försäkrade han, med löfte om att sådana flygplan skulle förstöras precis som stridsvagnar och annan militär utrustning har blivit.

Putin belyste även de potentiella riskerna genom att påpeka att F-16-planen kan bära kärnvapen, vilket antyder bredare konsekvenser om dessa jetplan skulle utplaceras från flygfält i tredje land, vilket gör dem till "legitima mål" i Rysslands ögon.

Västvärldens inställning och Ukrainas förväntningar

Engagemanget från länder som Belgien, Danmark, Norge och Nederländerna att donera F-16-plan till Ukraina återspeglar en samordnad ansträngning för att stödja Kiev mitt i pågående konflikt.

Med ukrainska piloter planerade för träning på dessa jetplan är förväntningarna att flygplanen skulle kunna stärka Ukrainas försvarskapacitet avsevärt.

Dock understryker Putins kommentarer en dyster beslutsamhet, som antyder att varje sådan förstärkning av Ukrainas arsenal skulle mötas med bestämd motstånd.

Kommentarerna följde efter det ukrainska utrikesministern Dmytro Kulebas uttalande om de förväntade ankomsterna av dessa flygplan under de kommande månaderna, vilket förbereder scenen för en potentiell eskalering i konfliktdynamiken.