Putin rasande över Ukrainas smarta krigstaktik

Ida Hansson

40 veckor sedan

|

18/09/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Putin är rasande.

I en ny utveckling av konflikten mellan Ryssland och Ukraina har det ukrainska företaget Metinvest kommit på en innovativ metod för att försvåra för de ryska styrkorna.

Genom att skapa och placera ut attrapper av militär utrustning har de lyckats vilseleda Ryssland till att förstöra falska mål, vilket ökar de ryska krigskostnaderna.

Metinvest, som vanligtvis är en stor aktör inom metallindustrin, har nu växlat fokus för att stödja den ukrainska armén.

De har framställt över 250 attrapper, inklusive en radarinstallation som nyligen lurade ryssarna att avfyra missiler.

Detta avslöjades i ett inlägg på företagets Facebook-sida, där de uttryckte en önskan om att få ryssarna att slösa resurser på att förstöra dessa falska mål.

"Vi räknar inte antalet producerade attrapper, utan antalet förstörda. Det är det viktigaste för oss," sa en talesperson för Metinvest.

Detta smarta drag har inte bara ekonomiska fördelar för Ukraina, utan det räddar också liv genom att avleda rysk eldkraft från verkliga mål.

Denna taktik har visat sig vara framgångsrik. Enligt ukrainska källor har flera hundra lockbeten redan förstörts. "Vi räknar inte antalet producerade lockbeten, utan antalet förstörda. Det är det viktigaste för oss," tillägger Metinvests talesperson.

Detta har lett till ökad frustration hos den ryska ledningen, inklusive president Vladimir Putin.

Rysslands krigsinsats i Ukraina har redan varit kostsam, och denna nya taktik gör det ännu svårare för dem att uppnå sina mål.