Putin signerar dekret: Ryssland vidtar drastiska åtgärder

Mattias Svensson

4 veckor sedan

|

24/05/2024
Nyheter
Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
Nu har Putin signerat.

Torsdagen blev en minnesvärd dag då Putin undertecknade ett dekret som ger Ryssland rätt att konfiskera amerikanska egendomar som ersättning, ifall ryska tillgångar beslagtas i USA.

Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt nyhetsbyrån omfattar dekretet värdepapper, andelar i ryska företag, fastigheter och andra tillgångar som kan beslagtas.

Bakgrunden till denna konflikt är de ryska tillgångar som frystes av USA efter Rysslands angrepp på Ukraina 2022.

Tillgångarna, som inkluderar medel från den ryska centralbanken, uppgår till nästan 300 miljarder dollar. G7-länderna har under flera veckor diskuterat hur dessa värden ska hanteras.

Dekretet ger den Ryska Federationen och centralbanken möjlighet att be en rysk domstol bedöma om deras egendomar har beslagtagits otillbörligt och därefter söka ersättning.

Domstolen kan kräva att ersättningen utbetalas i form av amerikanska tillgångar i Ryssland, valda från en lista som sammanställts av en rysk regeringskommission.

Rysslands förmåga att svara på västerländska ledares åtgärder har begränsats då utländska investeringar i Ryssland också har minskat. Ekonomer och tjänstemän har dock antytt att Ryssland kan rikta sig mot privata investerares tillgångar istället.

Enligt nyhetsbyrån AP är det osannolikt att USA skulle konfiskera ryska tillgångar utan att rådgöra med G7-länderna och EU.

EU har redan en plan för att använda avkastningen från de frysta tillgångarna, men denna plan kommer endast att generera omkring tre miljarder dollar årligen med de nuvarande räntorna.