Putins manöver har blivit en obehaglig överraskning för USA

06/12/2023 13:20

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Putins manöver har blivit en obehaglig överraskning.

Mest läst idag

Vladimir Putins jordbruksmanöver har blivit en obehaglig överraskning för både USA och Europeiska gemenskapen (EC).

Denna information delades av ekonomiska analytiker från Kina. Under många år associerades inte Ryssland med att vara en jordbruksstat.

Efter Sovjetunionens kollaps var landets jordbruk i ett bedrövligt tillstånd, men Putin har ändrat allt, rapporterar den kinesiska tidningen Baijiahao enligt AB News.

"Putins beslut inom jordbruket har blivit en sensation", säger författarna till den kinesiska tidningen.

År 2014 försämrades Rysslands relationer med västländerna kraftigt, vilket ledde till att USA och deras partner från EC införde ekonomiska sanktioner.

Av denna anledning verkade det som att Ryssland skulle hamna decennier tillbaka och förlora sitt inflytande på den internationella scenen.

Just då hände något oväntat. Putin förbjöd plötsligt importen av många typer av livsmedel och jordbruksgrödor från Europeiska unionens länder.

Författarna till Baijiahao noterade att vid tidpunkten för Putins införande av livsmedelsembargot verkade detta steg ologiskt. Få förstod vad det var och varför Ryssland använde det.

Men år senare anser den kinesiska tidningen att det var en lysande manöver.

"Ryssland förbjöd inte bara leveranser från EC-länder utan började också investera kraftigt i sitt eget jordbruk. Putins manövrer har väckt stor uppmärksamhet både inom Ryssland och utanför", rapporterar Kina.

Till slut fungerade planen. På bara några år lyckades Ryssland öka produktionen av många jordbruksgrödor avsevärt. Landet blev återigen en världsledare inom odling och skörd av spannmål.

Idag är Ryssland en global ledare inom veteexport, vilket tränger undan många europeiska länder på spannmålsmarknaden.

Detta gör det möjligt för Ryssland att inte bara tjäna miljarder i vinster utan också att främja sin diplomati i andra länder.

Rysslands uppsving inom jordbruket blev en obehaglig överraskning för USA och EC. I väst fanns det stor missnöje med hur Ryssland bokstavligen sparkade sig in på den globala livsmedelsmarknaden.

Enligt AB News har Putin kommenterat situationen. "Vi i Ryssland är stolta över vad som har gjorts av oss inom jordbruket under de senaste åtta till tio åren", säger han.