Putins talesperson avfärdar krigsrykten som 'helt oacceptabel galenskap

17/11/2023 10:10

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Dmitrij Peskov avfärdar krigsrykten.

Mest läst idag

I ett nytt uttalande har Dmitrij Peskov, talesperson för det ryska presidentkontoret, starkt tillbakavisat rykten som antyder att Ryssland skulle vara benäget att inleda ett kärnvapenkrig.

Han betecknade dessa spekulationer som "helt oacceptabel galenskap".

Peskovs kommentarer kom som svar på pågående diskussioner och oro över Rysslands kärnvapenkapacitet och avsikter, särskilt sedan dess invasion av Ukraina.

Enligt Reuters underströk Peskov att dessa anklagelser är grundlösa.

"Jag anser detta som helt oacceptabel galenskap", sade han och avfärdade ryktena kategoriskt.

Dessa kommentarer följer en period av ökad spänning och spekulationer om Rysslands potentiella användning av kärnvapen i samband med den pågående konflikten i Ukraina.

Ryssland, tillsammans med USA, anses vara en av världens största kärnvapenmakter.

Värt att notera är att Ryssland i mars i år nådde en överenskommelse med grannlandet Vitryssland om att stationera taktiska kärnvapen på dess territorium, ett drag som ytterligare ökade globala farhågor.

Peskovs uttalanden syftar till att dämpa dessa farhågor, och hävdar att ryktena om att Ryssland överväger ett kärnvapenkrig är grundlösa och överdrivna.

Uttalandet kommer vid en tidpunkt då det internationella samfundet fortsätter att vara vaksamt över Rysslands militära handlingar och strategier i regionen.