Rasmus Paludan: "Jag är klar med Sverige"

Skriven av Henrik R

43 veckor sedan

|

25/07/2023
Foto: Privat
Foto: Privat
"Jag är klar med Sverige"

Den kontroversiella figuren Rasmus Paludan, känd för att ha bränt Koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm under vintern, har nu kommit med ett oväntat uttalande.

Han säger att han är "klar med Sverige". Detta kommer efter att hans handlingar har lett till stora reaktioner både i Sverige och internationellt, och har utlöst omfattande debatter om hans handlingar.

Paludan, som har inspirerat andra att följa hans exempel och bränna Koranen, säger till DN: "Det är ju ingen valrörelse längre och jag är klar med Sverige. Det var en särskild situation som gjorde att jag sade ja till att komma i januari, jag blev inbjuden."

Han uttrycker också glädje över att ha fått efterföljare i Sverige och kommenterar:

"Det är ju så demokrati fungerar, man har den bara om man använder den. Det är tillåtet så länge det är ens egen bok."

Paludans handlingar har lett till omfattande protester mot Sveriges hantering av koranbränningarna. I Irak har den svenska ambassaden stormats, och Irans högste ledare har uttalat sig aggressivt om Sverige.

Han menade: "Den svenska regeringen ska veta att genom att stötta brottslingarna som har bränt koranen har man rustat för krig mot den muslimska världen."

Terrorforskaren Hans Brun menar att den hotfulla retoriken bör tas på fullaste allvar. Han säger till SVT: "Det här hotet riktar sig mot alla svenskar, alltså Sverige och svenskar som ett kollektiv och det har vi inte sett tidigare med den här typen av språkbruk, vad jag kan minnas."

Irak har även uttryckt önskan om att avbryta diplomatiska kontakter med Sverige och svenska företag.