Riksbanken slår larm: Oskyldiga riskerar att förlora sina bankkonton

31/10/2023 12:37

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Riksbanken uttrycker oro över att oskyldiga kunder kan bli avstängda från sina bankkonton.

Mest läst idag

Myndigheten har granskat den betalningsutredning som leddes av Anna Kinberg-Batra, Moderaternas tidigare partiledare, och varnar nu för att bankernas skyldigheter att förhindra penningtvätt kan kollidera med deras ansvar att erbjuda konton till alla.

Erik Thedéen, chef för Riksbanken, framhåller att det inte är acceptabelt att bankerna lättvindigt stänger av kunder som bedöms utgöra en risk.

"Vi menar inte att brottslingar eller terrorister ska ha rätt till bankkonton, men bankerna bör inte slentrianmässigt stänga av folk", säger han till DN.

För att förhindra att delar av befolkningen stängs ute från banktjänster föreslår Riksbanken att bankerna bör erbjuda begränsade konton.

Dessa skulle ha restriktioner antingen i form av belopp eller användningsområden.

"Det skulle göra det möjligt för nästan alla att ha ett konto samtidigt som riskerna minimeras", förklarar Thedéen.

Riksbanken har redan skickat sitt remissvar till Finansdepartementet. I det understryker myndigheten att bankerna bör erbjuda konton med begränsad funktionalitet eller intensifiera övervakningen om de misstänker brottslig verksamhet.

"Det viktigaste för att förbättra inkluderingen på betalningsmarknaden är att säkerställa tillgången till betalkonton och betaltjänster", skriver Riksbanken i sin skrivelse.

Myndigheten anser att de åtgärder som föreslås i betalningsutredningen är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckliga.