Rysk attack mot svensk fabrik i Ukraina

Skriven av Henrik R

40 veckor sedan

|

18/08/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Rysk attack mot svensk fabrik i Ukraina.

Ryska styrkor fortsätter sina terrorbombningar i Ukraina. Nyligen blev svenska SKF:s fabrik i staden Lutsk måltavla för en av dessa attacker, vilket resulterade i tre dödsfall.

Bakgrund till attacken

Under tisdagen utsattes flera ukrainska städer för ryska robotattacker. SKF:s fabrik i Lutsk träffades av en av dessa robotar. Fabriken, som producerar kullager för den civila fordonsindustrin, anses inte vara ett militärt mål.

Trots detta förlorade tre personer sina liv i attacken.

Rysslands svar

Två dagar efter attacken bryter Ryssland tystnaden. Enligt rapporter från Sky News bekräftar Moskva att SKF:s fabrik var den primära måltavlan.

I ett uttalande menar Ryssland att fabriken är ett "legitimt militärt mål" eftersom den är en del av den ukrainska militärindustrin. Denna uppfattning motsägs av Carl Bjernstam, presschef på SKF, som tidigare uttalat sig om att fabriken inte var den primära måltavlan.

Hot mot svenska intressen

Förutom att försvara attacken mot SKF:s fabrik, riktar Ryssland även nya hot mot Sverige. Moskva varnar för att fler attacker kan komma att riktas mot svenska företag i Ukraina. Enligt en tjänsteman från den ryska ambassaden i Sverige kommer företag som är en del av det militärindustriella komplexet att "hamna i trubbel".